Friday, January 30, 2009

jakarta dong!










some tips utk sesapa yg nak pegi:
- conversion rates prepare awal2 buat dlm excel (cth: 10k rupiahs = rm3.40, 100k rupiahs = rm34 and so on). ni belajar dr Kak Ann Singapore
- better book transportation before sampai sana. boleh compare rates from below links. kalo booking awal2 leh la dpt discount ;) or email my wife for our driver last time.
http://www.jatrofatrans.com/pelayanan.html
http://www.hadirentcar.com/rental-mobil.htm
- hotel - pandai2 la korang carik, tp dgr citer hotel2 yg bertaraf berbintang2 mahal gila. thanks to ghadoghado, save duit hotel kitorang :)
- shopping places aka my wife second home - byk tpt shopping, ade setgh tempat sehari suntuk pun tak sempat cover - tanah abang, pondok indah mall, senayan city, itc kuningan, mayestik, pasaraya, mangga dua, eh byk lagi la. tapi tak sempat nak pegi. tak cukup masa daaa. bagus gak, kalo idak lg barai poket hahahahha
- theme park - ancol dreamland (ni kira ala2 sunway lagoon la tp tak sempat gak pegi, lgpun hujan)
- monas - org ckp kalo pi jakarta mesti gi sini
- makan/minum - nasi padang mesti cuba, sup bontot sedappp (sup ekor daaa), ayam presto (ayam tu dia cook sampai tulang dia jadik rapuh so leh telan sekali), bakso, ikan barongan bakar, gado-gado, local kuih muih, avocado coklat, teh botol, teh kocok etc...
- spa/massage - try la martha tilaar or mustika ratu. pehhh sodappppp

lagi satu kat sini byk budak2 buat services bukan2 semata2 nak cari duit (cth: bukakkan pintu keta, angkatkan brg, sewakan payung kalo hujan, yg sedihnya bila kita sewa payung depa, depa lak berhujan selamba, macam2 lagi la) so ringan2 kan la menghulur berapa2 yg termampu ;)

last but not least belajar la ckp bahasa indonesia ye pak, so gampang nak berurus niaga :D

apa2 pun jakarta itu indah, seindah pondoknya (ni lagi details)

p/s: tapi tak semuamya indah la... especially on their traffic jam (lagi teruk dari KL) & banjir time musim hujan and lagi satu jurang kehidupan antara yg kaya dan yang miskin bagai langit dan bumi. yg kaya terlampau kaya, yg miskin even budak2 kecil buat apa saja utk mencari sesuap nasi... satu permandangan yg menghibakan...

6 comments:

Diana-k said...

uiiishh..patut laa mendung bro.... bro update blog upenyer..kihkhihkih..

ienaadifisa said...

salam..
datang dari blog kak red..
cantik collage gegambar kat entry nih..

keep updating yeah..
cam kak red..
hehe

adenium said...

ada entri baru lahhhh...hehehehe...

Mrs.Sheikh said...

huhuhu..baru apdate ye bapak merahhh!

ye..ancol skrg tak makan ancol dulu..pantainyer agak bergeladak laa.. :)
last dec pi sangat2 ramai indon mandi manda...
wpun ala2 sunway lagi cantik gile sunway!

Joey aka Rizal said...

Nice, syok tul gie jenjalan yek....especially kat jakarta or bandung. Spa mmg the best thing in the world lah....

rental elfbus said...

http://www.abtravel.co.id/2014/06/rental-mobil-elf-bus-pariwisata.html