Monday, December 01, 2008

Tak buntu lagi


My Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex) CD finally arrived last week. This time they give away 1 CD & a few stickers only. Not even the Live CD :(

Tak macam dulu, berpuluh2 CD depa bagi ;)

For those who interested to get this CD for FREE, go here

Thanks ubuntu!

p/s: kat mana la aku nak install ni...

Friday, November 21, 2008

Rubik - Additional moves

kalau dah terer solvekan rubik tu, try these steps lak...

Multicolored Cross:
R R L L U U D D F F B B


Square in the middle:
R Li U Di Fi B R Li

p/s: syok pulak aku layan rubik ni... ;)

Thursday, November 20, 2008

Kiub Rubik


member opis aku ntah ape angin dia, datang opis siap bawak 3x3x3 kiub rubik. mungkin sbb dah tak dpt main pool kot, layan rubik la pulak. so bila ade masa terluang jer, dia main rubik tu sambil matanya melihat nota kecil yg mengandugi formula cara2 nak solvekan. pehhh siap ade formula tu. yup mmg btul. mmg ade formula or algorithm utk kita solvekan rubik ni.

pastu dia siap ajak kitorang main rubik ni, selamber jer aku ckp "ko solvekan dulu, baru ajak kitorang main"

akhirnya selepas beberapa hari, dia pun dgn riaknya menunjukkan skill menyelesaikan rubik tanpa perlu merujuk ke nota kecil lagi. tak boleh jadik ni, aku pun terus suruh bini aku sambar rubik kat toy r us. mlm tu jugak aku bertapa selama 3 jam tanpa henti hingga sampai tahap aku nak campak rubik tu keluar balcony la, tapi akhirnya buat pertama kali berjaya jugak aku solvekan 3x3x3 kiub rubik ni. bangga siutttt ;) tapi yg tak bestnya still kena tgk steps yg dapat sekali time beli rubik ni. tapi sekarang dlm kepala dah semua ni hehehehe...

so aku nak sharekan 7 langkah menyelesaikan 3x3x3 kiub rubik ni. oleh kerana kebanyakkan howto/youtube kat internet semua in English, aku dgn bangganya nak tulis dlm Bahasa Malaysia :)

sebelum kita pegi ke 7 langkah tu, mari kita belajar cara2 memusingkan rubik ni. ooo sebelum tu, ni utk beginner yer... yg dah terer tu gi la buat menda lain, main chess pulak ke sudoku ke ;)

(rujuk gambar di atas) rubik ni ade 6 permukaan iaitu Front (F), Back (B), Left (L), Right (R), Up (U) and Down (D)
(ni sengaja aku tak pakai Kiri Kanan Depan Belakang takut nanti korang konfius lak)

tak kira warna apa pun, janji permukaan yg mengadap kita ialah Front (F) dan seterusnya. cara nak pusingkan pulak ialah dengan memusingkan 90° permukaan2 di atas mengikut pusingan jam atau melawan pusingan jam.

cth:
1. Pusing R - pusing permukaan R mengikut pusingan jam (seperti gambar di bawah)

2. Pusing R U - pusing permukaan R mengikut pusingan jam dan permukaan U mengikut pusingan jam (seperti gambar di bawah)
3. Pusing Ri (ade i maknanya pusing melawan pusingan jam or reverse) - pusing permukaan R melawan pusingan jam.
paham dak ni? kalo dah paham pi practice dulu ;)


so skrg mari kita cuba 7 langkah menyelesaikan 3x3x3 kiub rubik:

Langkah 1:
Objektif: dapatkan white cross utk permukaan U dan permukaan F R L B seperti gambar di bawah
Cara: ni tak yah pakai formula la, sonang jor. seriuosly kalo tak dapat buat, dinasihatkan supaya main benda lain, tic-tac-toe ke ;)

Langkah 2:
Objektif: dapatkan full white utk permukaan U and permukaan F R L B seperti gambar di bawah
Cara: Pusing Ri Di R D
make sure kedudukan bucu white seperti gambar di bawah baru pusing.
Langkah 3:
Objektif: terbalikkan kiub supaya full white tadi berada di permukaan D. dapatkan 2 layer utk permukaan F R L B seperti gambar di bawah

Cara:
F to R = Pusing U R Ui Ri Ui Fi U F

tgk gambar bawah lagi senang nak ikut ;)
R to F = Pusing Ui Fi U F U R Ui Ri
tgk gambar bawah lagi senang nak ikut ;)
Langkah 4:
Objektif: dapatkan yellow cross utk permukaan U dan permukaan F R L B tidak berubah seperti gambar di bawah
Cara: Pusing F R U Ri Ui Fi
Nota: jgn sekali2 tukar kedudukan kiub ni

Langkah 5:
Objektif: dapatkan permukaan F R L B seperti gambar di bawah dan yellow cross tadi tidak berubah
Cara: Pusing R U Ri U R U U Ri (jgn lupa try pusing U to check dah jadik ke belum)
at least mesti ada satu permukaan yg sama macam warna biru or merah tu. kalo ade 1, make sure permukaan tu berada di B. kalau ade 2 permukaan yg bertentangan, make sure 1 permukaan kat F, 1 lagi kat B. Kalau ada 2 permukakan yg bersebelahan, make sure 1 permukaan kat R satu lagi kat B
Nota: jgn sekali2 tukar kedudukan kiub ni

Langkah 6:
Objektif: dapatkan ke empat2 bucu permukaan U supaya kedudukannya berada sama dgn permukaan F R L B seperti gambar di bawah. tak betul pun takper janji kedudukannya betul. cth: bucu kuning, biru & merah berada di permukaan F (biru), R (merah) dan U (kuning)
Cara: Pusing U R Ui Li U Ri Ui L
mulakan dgn bucu yg betul kedudukannya. kalo tak de, just pusing formula ni
Nota: jgn sekali2 tukar kedudukan kiub ni

Langkah 7:
Objektif: betulkan ke empat2 bucu permukaan U tadi supaya dapat menyelesaikan kiub rubik ;)
Cara: Pusing Ri Di R D (kalau korang perasan, formula ni sama ngan Langkah 2)
jangan risau kalau time pusing ni semua jadik berterabur, at the end semuanya akan jadik betul. just buat pusingan U supaya bucu yg belum dibetulkan berada kat bulatan O seperti gambar.
Nota: jgn sekali2 tukar kedudukan kiub ni

tahniah!!! anda berjaya menyelesaikan 3x3x3 kiub rubik. benda ni kena banyak practise baru senang nak ingat formula2 tu. tapi seriously bila dah selalu buat, automatik tau nak pusing mana. so selamat mencuba ;)

rujukan:
http://www.rubiks.com/World/~/media/Files/Solution_book_LOW_RES.ashx

p/s: sekarang ni tgh practise speedcube, so far masa terpantas 4minit 17saat. member aku tu ckp dia solve 56saat jer. tapi aku rasa dia tipu la :P

Thursday, October 30, 2008

wii day

apart from playing pool or fussball or ping-pong during after office hour, we also have our wii day once a week in the office.

what the projector & meeting room for?
yup, playing wii hehehehe

my colleagues enjoying themselves

syiokkkkkkkk ;)

p/s: we're playing wii boxing. letih gak main benda ni...

Monday, October 27, 2008

birthday celebrations

last week we celebrated our son 7th birthday

Happy Birthday Abang.
cam tak percaya jer dia dah 7 tahun. time really flies...

and a week before celebrated my 3xth birthday ;)

happy birthday to me!!!
thanks yang for the present & dinner luv u muahhhhss
ooo my 4yro daughter also bought me present
semoga panjang umur & murah rezeki hendaknya. amin

p/s: at my colleague open house, a lady from same office but different department said "eh i tot you're still single" when i introduce my wife and kids to her.
hehehehe still look young kot aku ni ;P

freebsd + postfix + sasl + openldap

a week ago a friend of mine asked me to help him (read: side income ;)) to reconfigure his mail server to support smtp authentication.
so, for the past 3 days I've been trying to reconfigure the above combination but with no success especially to make postfix + sasl to use openldap for authentication. but after a lotttttt of googling, countless try an errors, few mugs of nescafe tarik etc... I've finally managed to resolve the issue :)

here is the configurations:

[root@mail ~]# uname -a
FreeBSD mail.domain.com.my 6.2-RELEASE FreeBSD 6.2-RELEASE #0: Fri Jan 12 10:40:27 UTC 2007 root@dessler.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC i386

recompile postfix with these options:
[root@mail ~]# cat /var/db/ports/postfix/options
# This file is auto-generated by 'make config'.
# No user-servicable parts inside!
# Options for postfix-2.5.1_2,1
_OPTIONS_READ=postfix-2.5.1_2,1
WITH_SASL2=true
WITH_TLS=true
WITH_OPENLDAP=true

cyrus-sasl:
[root@mail ~]# saslauthd -v
saslauthd 2.1.22
authentication mechanisms: sasldb getpwent kerberos5 pam rimap ldap httpform

openldap already compiled with these options:
[root@ldap ~]# cat /var/db/ports/openldap23/options
# This file is auto-generated by 'make config'.
# No user-servicable parts inside!
# Options for openldap-server-2.3.11
_OPTIONS_READ=openldap-server-2.3.11
WITH_SASL=true
WITH_PERL=true
WITH_SHELL=true
WITH_SLP=true
WITH_TCP_WRAPPERS=true
WITH_BDB=true
WITH_PROXYCACHE=true
WITH_PPOLICY=true
WITH_RWM=true
WITH_DYNAMIC_BACKENDS=true

ok 1st step is to configure the cyrus-sasl configuration files.
[root@mail ~]# cat /usr/local/lib/sasl2/smtpd.conf
pwcheck_method: saslauthd
mechlist: PLAIN LOGIN
log_level: 5


[root@mail ~]# cat /usr/local/etc/saslauthd.conf
ldap_servers: ldap://192.168.1.8/
ldap_auth_method: fastbind
ldap_filter: uid=%u,ou=Users,dc=domain,dc=com,dc=my
ldap_search_base: dc=domain,dc=com,dc=my
ldap_bind_dn: cn=Manager,dc=domain,dc=com,dc=my
ldap_password: secret

start the service with this flag "-cra ldap" (put -d for debugging)
[root@mail ~]# /usr/local/etc/rc.d/saslauthd start
Starting saslauthd.

[root@mail ~]# ps aux|grep sasl
root 39276 0.0 0.4 4840 2784 ?? Ss 3:25PM 0:00.00 /usr/local/sbin/saslauthd -cra ldap
root 39283 0.0 0.4 4840 2780 ?? S 3:25PM 0:00.00 /usr/local/sbin/saslauthd -cra ldap
root 39284 0.0 0.4 4840 2780 ?? S 3:25PM 0:00.00 /usr/local/sbin/saslauthd -cra ldap
root 39285 0.0 0.4 4840 2780 ?? S 3:25PM 0:00.00 /usr/local/sbin/saslauthd -cra ldap
root 39286 0.0 0.4 4840 2780 ?? S 3:25PM 0:00.00 /usr/local/sbin/saslauthd -cra ldap

test it out using testsaslauthd command
[root@mail ~]# testsaslauthd -u ashamril -p 1qaz2wsx
0: OK "Success."

this means the sasl can authenticates with your ldap server. yahoooo ;)

next configure the postfix. added these lines in /usr/local/etc/postfix/main.cf

smtpd_sasl_auth_enable = yes
smtpd_sasl_local_domain =
smtpd_sasl_authenticated_header = yes
broken_sasl_auth_clients = yes
smtpd_sasl_path = smtpd
smtp_sasl_type = cyrus
smtpd_sasl_security_options = noanonymous

smtpd_recipient_restrictions =
permit_mynetworks,
permit_sasl_authenticated,
reject_unauth_destination


restart the postfix & test it out:
[root@mail ~]# printf "ashamril" | mmencode
YXNoYW1yaWw=
[root@mail ~]# printf "1qaz2wsx" | mmencode
MXFhejJ3c3g=
[root@mail ~]# telnet localhost 25
Trying 127.0.0.1...
Connected to localhost.
Escape character is '^]'.
220 mail.domain.com.my ESMTP Postfix (By LinuxDotMy)
EHLO domain.com.my
250-mail.domain.com.my
250-PIPELINING
250-SIZE 512000000
250-VRFY
250-ETRN
250-STARTTLS
250-AUTH LOGIN PLAIN GSSAPI DIGEST-MD5 CRAM-MD5
250-AUTH=LOGIN PLAIN GSSAPI DIGEST-MD5 CRAM-MD5
250-ENHANCEDSTATUSCODES
250-8BITMIME
250 DSN
AUTH LOGIN
334 VXNlcm5hbWU6
YXNoYW1yaWw=
334 UGFzc3dvcmQ6
MXFhejJ3c3g=
235 2.7.0 Authentication successful


yahooooo setel.

p/s: man hours: 1st day till 4am, 2nd day till 2am. 3rd day baru setel... bape ek nak caj?
and
to all Hindu who celebrate Deepavali, A Very Happy Deepavali !

Tuesday, September 30, 2008

selamat hari raya



Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf zahir & batin

p/s: semoga semuanya selamat ;)

Saturday, September 13, 2008

Dell Quietkey Keyboard is not that quiet!!!

we've just bought Dell Inspiron 530s Desktop few weeks ago. it comes together with what they called "Dell(TM) USB Quietkey(R) Keyboard with Silver Trim (English)"


the PC itself so far so good BUT is this what you call "quiet" keyboard!!???



i don't think so!!! i'm having a very hard time to sleep whenever my wife start typing ketuk ketak ketuk ketak... i think i should move the PC out from the bedroom!

p/s: that was my wife typing at 100wpm, or probably this keyboard is meant for people like me who type 20wpm :P

Monday, September 01, 2008

exotic bangkok


some tips for the travelers:

1. upon arrival at the airport, u can get public taxi-meter to go to the bangkok city. so no need to pay extra for airport limo/transfer. its should be around 400-500baht

long q in the immigration

diorang yg pakai uniform ni actually driver taxi tapi pakai motor, murah la sket tambang ;P

2. u can get the city maps from the airport for free.

3. in the city, before u get into the taxi or tuk-tuk, better deal the fare first because most of the taxi drivers don't use meter & tuk-tuk should not more than 200baht per trip. but be careful if they offer u with low fare, ada udang disebalik batu tu normally they will bring u to the other places first like jewellery/souvenir shops etc (they will get tips from the shop owners)

say NO!!!

4. or u can get into their BTS train or MRT. even cheaper!

ni maps BTS train. MRT dia tak sempat nak naik
nak dadah?
5. iman kena kuat especially for guys, "the girls" and "pretty boys" are almost everywhere. the pimps/bouncers will simply approach u to offer the services, even they themselves will approach u.

mau try?

6. in patpong night market, u can clearly see the pole girls dancing half naked. no cover charge to enter the clubs but don't be surprise with the drink prices, especially for the exotic shows. here they will simply drag u in to see the shows...

baru nak gi kerja...
7. must try/do - thai/foot massage (sure terlena lah), of cos tomyam (no need to tell la), sticky rice with mango (suuuuwitttttttt), tailor made suits/shirts (1 day boleh siap) among other things...


8. market or bazaar at Chatuchak, Patpong, Pratunam. cheap2 especially home decor, souvenir, clothing etc. bargain skills kena tahap tertinggi with no mercy ;)

9. halal meals/foods - mostly have 1 or 2 shops at their mall food courts like at Platinum, MBK etc. and of cos at Arab Street, Sukhumvit.

10. tax refund for tourist. but only at the shops with "VAT Refund". 7% of the total u spend.

these only the things i can recall. of cos the list should be longer but can't cover all in 4 days. overall bangkok is exotic place with a lot of things to explore! should go & check it out yourself ;)

long live the kings!

p/s: i asked my wife "can i go here again alone or with my frens?" well i think u can guess what her answer. apa tak nya, berdua dgn dia pun ade jugak nak goda2 aku :P
she covered all the details in her blog.