Monday, March 08, 2010

zimbra rocks!

after weeks of struggling installing & configuring zimbra, we finally managed to get it done :)

1st attempt was trying to install on top of FreeBSD - failed! tak cukup tinggi ilmu FreeBSD aku ni :P tapi mmg banyak buang masa dok troubleshooting sana sini...

2nd attempt was on Fedora 11 - yey success :) pretty straight forward & not very complicated, just that you better read the requirements/how-to 1st before proceed with the installation. if not you gonna stuck like me hahahahhaa

the web mail interface

so far for me, zimba is the best opensource mail and collaboration suite i ever tried. it comes with AJAX Mail & Address Book, Shared Calendering, AJAX Documents, Tasks and Briefcase & the best part is Instant Messaging inside the webmail. ala macam gmail chat tu.

autocomplete email address when composing email


autocomplete email address when sharing appointment in calendar


IM inside the webmail. cool eh!

there are a few editions of zimbra, but we just use the opensource editions. FOC! but if you are not an opensource fan, no worry you can always go for enterprise/professional versions. go here for the comparisons.

web administration

for admin backend here is the features - Web/CLI administration, Online backup/restore, Storage management, Multi-domain support, Integrated Anti-Spam / Anti-Virus & many more!
gila senang nak maintain ;)

admin interface for managing user accounts

thats not just it, they also have desktop client for those not fancy web based email. and also for migration purposes they offer pst to zimbra conversion, migration wizard for Exchange & Domino. cool! FOC too.

i'm still new with zimbra but those yg nak migrate their email systems to zimbra boleh la contact aku kalo stuck kat mana2. tapi kalo nak suruh aku buat from a to z pun boleh gak, tapi kena la ada pengerasnya ya ;)

p/s: hmmm ape pengeras aku nak mintak ek?

10 comments:

JAI said...

Bro,

Konsep sama macam outlook gak ek? Interesting

ashterix said...

Bang, ni kira ms exchange killer la ;)

Tokwear said...

last2, pakai fedora lak paling senang ye hehehe

fahmie said...

Apa tak panggil aku untuk setup FreeBSD? Senang je. siap boleh guna ZFS lagi. Lain kali share2 le kalau ada job. :P

puyie said...

salam.. bro, ko blurkan address kat atas tu, tapi kat bawah kiri tu ko tak blur.. pic no 3

sukiminna said...

@jai,@ashterix
sama ke? klu xsilap aku zimbra ni opensource email server.

MS outlook tu email client.

emm jap exchange ade email server. Dia pggl MS Exchange server rasanye.

JAI said...

Ketuk..Ketuk..Ketuk..ado orang dalam rumah..ahaks..ahaks..aku beli domain nie karang..wakakaka

muhammad heikal said...

leh ke nak lajukan internet w1max dah abis quota ni?..help...

Rudi Hartono said...

zimbra adalah perangkat lunak mail server yang sangat baik, tetapi jika Anda ingin menggunakan outlook, mereka tidak dapat melakukan sinkronisasi kontak dan kalender dengan zimbra, saya telah menghabiskan banyak waktu untuk penelitian dan menemukan ini "ECO" Plugin outlook, dengan evo collaborator untuk outlook Anda dapat terhubung ke CardDAV dan CalDAV layanan zimbra ini. Anda bisa menginstal dengan gratis munkin ingin mengambil melihat hal itu, lihat: http://www.evomailserver.com/download.php

Alvin Thamrin said...

Cara paling senang dan cepat untuk sync Outlook dengan Zimbra ialah dengan menggunakan ECO. Thanks ye Rudi. Bagus sangat ni cadangan ko.