Thursday, November 20, 2008

Kiub Rubik


member opis aku ntah ape angin dia, datang opis siap bawak 3x3x3 kiub rubik. mungkin sbb dah tak dpt main pool kot, layan rubik la pulak. so bila ade masa terluang jer, dia main rubik tu sambil matanya melihat nota kecil yg mengandugi formula cara2 nak solvekan. pehhh siap ade formula tu. yup mmg btul. mmg ade formula or algorithm utk kita solvekan rubik ni.

pastu dia siap ajak kitorang main rubik ni, selamber jer aku ckp "ko solvekan dulu, baru ajak kitorang main"

akhirnya selepas beberapa hari, dia pun dgn riaknya menunjukkan skill menyelesaikan rubik tanpa perlu merujuk ke nota kecil lagi. tak boleh jadik ni, aku pun terus suruh bini aku sambar rubik kat toy r us. mlm tu jugak aku bertapa selama 3 jam tanpa henti hingga sampai tahap aku nak campak rubik tu keluar balcony la, tapi akhirnya buat pertama kali berjaya jugak aku solvekan 3x3x3 kiub rubik ni. bangga siutttt ;) tapi yg tak bestnya still kena tgk steps yg dapat sekali time beli rubik ni. tapi sekarang dlm kepala dah semua ni hehehehe...

so aku nak sharekan 7 langkah menyelesaikan 3x3x3 kiub rubik ni. oleh kerana kebanyakkan howto/youtube kat internet semua in English, aku dgn bangganya nak tulis dlm Bahasa Malaysia :)

sebelum kita pegi ke 7 langkah tu, mari kita belajar cara2 memusingkan rubik ni. ooo sebelum tu, ni utk beginner yer... yg dah terer tu gi la buat menda lain, main chess pulak ke sudoku ke ;)

(rujuk gambar di atas) rubik ni ade 6 permukaan iaitu Front (F), Back (B), Left (L), Right (R), Up (U) and Down (D)
(ni sengaja aku tak pakai Kiri Kanan Depan Belakang takut nanti korang konfius lak)

tak kira warna apa pun, janji permukaan yg mengadap kita ialah Front (F) dan seterusnya. cara nak pusingkan pulak ialah dengan memusingkan 90° permukaan2 di atas mengikut pusingan jam atau melawan pusingan jam.

cth:
1. Pusing R - pusing permukaan R mengikut pusingan jam (seperti gambar di bawah)

2. Pusing R U - pusing permukaan R mengikut pusingan jam dan permukaan U mengikut pusingan jam (seperti gambar di bawah)
3. Pusing Ri (ade i maknanya pusing melawan pusingan jam or reverse) - pusing permukaan R melawan pusingan jam.
paham dak ni? kalo dah paham pi practice dulu ;)


so skrg mari kita cuba 7 langkah menyelesaikan 3x3x3 kiub rubik:

Langkah 1:
Objektif: dapatkan white cross utk permukaan U dan permukaan F R L B seperti gambar di bawah
Cara: ni tak yah pakai formula la, sonang jor. seriuosly kalo tak dapat buat, dinasihatkan supaya main benda lain, tic-tac-toe ke ;)

Langkah 2:
Objektif: dapatkan full white utk permukaan U and permukaan F R L B seperti gambar di bawah
Cara: Pusing Ri Di R D
make sure kedudukan bucu white seperti gambar di bawah baru pusing.
Langkah 3:
Objektif: terbalikkan kiub supaya full white tadi berada di permukaan D. dapatkan 2 layer utk permukaan F R L B seperti gambar di bawah

Cara:
F to R = Pusing U R Ui Ri Ui Fi U F

tgk gambar bawah lagi senang nak ikut ;)
R to F = Pusing Ui Fi U F U R Ui Ri
tgk gambar bawah lagi senang nak ikut ;)
Langkah 4:
Objektif: dapatkan yellow cross utk permukaan U dan permukaan F R L B tidak berubah seperti gambar di bawah
Cara: Pusing F R U Ri Ui Fi
Nota: jgn sekali2 tukar kedudukan kiub ni

Langkah 5:
Objektif: dapatkan permukaan F R L B seperti gambar di bawah dan yellow cross tadi tidak berubah
Cara: Pusing R U Ri U R U U Ri (jgn lupa try pusing U to check dah jadik ke belum)
at least mesti ada satu permukaan yg sama macam warna biru or merah tu. kalo ade 1, make sure permukaan tu berada di B. kalau ade 2 permukaan yg bertentangan, make sure 1 permukaan kat F, 1 lagi kat B. Kalau ada 2 permukakan yg bersebelahan, make sure 1 permukaan kat R satu lagi kat B
Nota: jgn sekali2 tukar kedudukan kiub ni

Langkah 6:
Objektif: dapatkan ke empat2 bucu permukaan U supaya kedudukannya berada sama dgn permukaan F R L B seperti gambar di bawah. tak betul pun takper janji kedudukannya betul. cth: bucu kuning, biru & merah berada di permukaan F (biru), R (merah) dan U (kuning)
Cara: Pusing U R Ui Li U Ri Ui L
mulakan dgn bucu yg betul kedudukannya. kalo tak de, just pusing formula ni
Nota: jgn sekali2 tukar kedudukan kiub ni

Langkah 7:
Objektif: betulkan ke empat2 bucu permukaan U tadi supaya dapat menyelesaikan kiub rubik ;)
Cara: Pusing Ri Di R D (kalau korang perasan, formula ni sama ngan Langkah 2)
jangan risau kalau time pusing ni semua jadik berterabur, at the end semuanya akan jadik betul. just buat pusingan U supaya bucu yg belum dibetulkan berada kat bulatan O seperti gambar.
Nota: jgn sekali2 tukar kedudukan kiub ni

tahniah!!! anda berjaya menyelesaikan 3x3x3 kiub rubik. benda ni kena banyak practise baru senang nak ingat formula2 tu. tapi seriously bila dah selalu buat, automatik tau nak pusing mana. so selamat mencuba ;)

rujukan:
http://www.rubiks.com/World/~/media/Files/Solution_book_LOW_RES.ashx

p/s: sekarang ni tgh practise speedcube, so far masa terpantas 4minit 17saat. member aku tu ckp dia solve 56saat jer. tapi aku rasa dia tipu la :P

26 comments:

Abah said...

pehhhh..
siap tutorial lagik!!.. hahahahaha

bila nak challenge ni?..
mana abang sofian?.. :D :D

Eliya Hazreeq said...

huhuhu siap tutorial tu..

pas expert beli 4 x 4 lak eh..

pastu bley challenge hikss

Nad Eusoff said...

wah giler kentang

19zim said...

Ada satu lagi kaedah yang bleh solve rubik tu. Cara "ikan dan kilat". Dulu 19zim gune cara "ikan dan kilat" tapi lepas tau cara cross macam tutorial ni, 19zim suggest untuk guna cara ni je...

Latest blog GOM Player: Media Player Terbaik

Mrs.Sheikh said...

erkkk...aku tak paham gakler..
wpun baca byk kali :D

Bini Mung said...

padan le bonet keter aku bersepah...

sibuk ngan menatang ni je kejenya

alo, cat jangan lupa beli

Anonymous said...

I baru je beli rubiks ni 10 hengget..i xtau pon ade tutorial ni,main pusing je..udahnye berterabur sume.camne nak dapt kan sume kaler yang bersepah2 tu eh....??

ashterix said...

@19zim, tak penah try lak cara "ikan dan kilat"

@Anon, ikut Langkah 1 ;)

Liza said...

OMG, nie laer game yg paling tak suka tau...sebab tak pandai kan?? hehehehe...

adenium said...

arrr.... menariks... siap ngan tutorial...caya lah bro... nih macam nak jugak2 try nih...kene beli...kene beli..hehehe

meLaa said...

aiyoh,nak save page ni n nak try bila free =p
slalu reti solve 1 side only..kali ni nk try solve smua...

e s t a n c u s said...

Huwaah.. canggih nok! :-D

wénkt said...

wan benci bgiler bendalah ni
blaja tak reti2 gak
rasanya chess dgn sudoku lagi senang

Mummy Hanny said...

poningggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

miMiE aZim@Sk ^V^ said...

adooiiii.. pening pening.. kena copy n print nieh... dah bnyak kali lau g kedai toys je mmg tgk kiub rubik nie tp tak penah bli.. sebabkan dah ada note nie leh la bli.. sebab bila buat benda alah nie.. tak penah dapat siap.. siap 2-3 muka jer yg lain.. tunggang terbalik... hihihihi

miMiE aZim@Sk ^V^ said...

dah print dah.. lepas nie nak carik kubik nie plak.. yg ada kat pejabat nie gegambo.. so kalau terbalik nampak sgt.. kalau yg plain warna ajer leh main tipu.. keh keh keh

Pyanz said...

Step 6 tu susah sikit nak faham..

kuizikel said...

pergh... pas ni nak gi cari rubik gak... tengkiu2 :)

d2z said...

aku dpt solve bawah 2 minit..guna F2L method..finger trick tak expert lagi..

ps: 4x4x4 & 5x5x5 tak try ka?

Anonymous said...

tlg ajar langkah 1..please..

rasyidh nbilah said...

ajr pki pic mne aq nk phm

Anonymous said...

hahahahaha..........
xpyh blaja tutorial pown aq men..........

anaiha yusof said...

salam bro ana ambik tutorial ni ea share dekat blog ana,
ana pun baru je nak cube2 men cubic nie,btw thanks bro dah lme sgt cari tentg nie tq =)

Hazim6057 said...

dapat jugak aq buat

Toko Rubik - Jual Rubik - Beli Rubik Online said...

Cari Rubik kualitas terbaik dengan harga termurah?

Untuk speedcubes dan jenis unique twisty puzzle lain-nya bisa anda dapatkan di:

www.jocubes.com
(hardware, tutorial, solution and speedcubing method)

Official Store Page:
http://www.facebook.com/jocubes.page

Thank you!

eRor said...

Nak cari cubic 10x10 ori kat johor dmne ye, saye baru duduk d johor.. Tak tau tmpat nak beli ori..