Wednesday, September 05, 2007

apa ada pada nickname

hari ni rasa cam nak tulih something lak, maklum lah ramai yg dok komplen blog ni dah naik sawang especially geng2 red mummy :P

ni nak citer pasal nickname yg penah aku pakai selama ni...


dlm zaman 90an dulu time2 internet baru nak menapak, dotcom mula nak meletup, alamak.com gila femes (eh ade lagi ke site ni), aku guna nick ToyoN rasanya kalo tak silap, sempena satu character or kartunis dia kot dlm komik gila2 time tu... gila addicted lepak kat alamak.com hahaha maklum lah time bujang2, ape lagi ayat awek la :)
masuk opis ingat nak berchatting jek, bos pun tak leh buat apa hehehehe

pastu aku dapat kerja lain (sama opis ngan Red Mummy, time ni la kitorang cintan cintun hehehe) so masa nak create email account kat opis baru ni, depa ade la pulak polisi kena pakai specific name convention in order to come up with the email address, so dari sini la muncul nyer nick baru aku ashamril sempena gabungan nama betul aku which is ala go figure sendiri laa :P

nick name ni aku pakai lama giler even till today, segala pelosok forum, chatting sites ke, irc time2 RINDU.net even in bbs pakai nick ni. aku nyer email accounts for free or opis emails semua pakai nick ni, cuma yg tensen yahoo mail tak dpt sbb dah ade org pakai. tapi yg best nyer aku siap email mamat tu tanya kot2 dia nak tukar.
pastu siap registered domain sendiri lagi ashamril.com tp dah expired dah of cos!

until last few years, i found another nick for myself. time2 tu giler pakai linux, mmg hardcore giler la. siap kutuk2 sapa2 yg pakai windows produk ni... so sbb linux or unix ni ade x character, kira cam cool jerk. so i figure i need a nick that have the x character as well. from here la muncul nyer ashterix gabungan ashamril + asterick (*) bukan asterix & obelix tuh!
tapi semenjak dua menjak ni red mummy bagi la pulak nick baru Sirman and also Big Daddy sempena citer big daddy tu. actually i used this as my signature bila hantar kad ke bunga ke kat red mummy heheehe. yg Sirman tu kena tanya red mummy sendiri awat jadik Sirman lak!

so sampai la ni 2 nick ni jer yg permanantly used - ashamril & ashterix


how about you guys? how many nickname do you have & what the story behind it?


p/s: tapi aku rasa byk lagi la nick2 lain yg aku pakai especially kalo nak jadik anonymous time2 main irc dulu :P lupa laa!

17 comments:

Lily.Lulu. said...

hihihih .. seronok bace
teringat zaman irc kita dulu
pakai nick `eLmO[gAL]^-

haaa .. siap macam tuh sekali
:D

kekal lama .. pastu bile lelama .. pakai nick Lili jek sebab Lily dah ada org amik.

Lili sampai skang kekal .. hahahahaha .. walaupun banyak kali expired

:)

sayda said...

nama ashamril tu lawa.
mcm nama budak2 kecik yg comel. but of coz not u k.jgn pelasan.

:p

sebol said...

aku kenal ashamril je.

hari tu aku ada problem nak savekan nama ko dalam enpon aku.
nak boh apa sirman ke ashamril ke ashterix.

tapi ko adalah ashamril , takyah tukar2

yus said...

nak tanya....pernah kerja kat komnas ker dulu? rasa cam familiar lah muka ni

Equilibrium said...

i had big fight wth lePat concerning linux n window coz he's a LINUX die hard fan. n now we turn to MacOS plak..

i hv 1000 nicks yg loni tinggal 2.
muahahha

ppl know me as EQUIL(kak red yg gatal2 p pendekkan my nick yg asal punya pjg) n GOOLIE(sempena my real name)

Jie said...

ashterix < mcm pernah jumpa je nick ni dulu².

msg utk EQ..kakjie lagi pendek..

GOOLIE ? girl geli?

Red Mummy said...

spt yang dijangka..

geng2 redmummy lebih byk kat sini dr geng sirman aka ashterix aka ashamril..

haahahahhaha...

p/s can u pls remove this word verify x?

Equilibrium said...

@kakjie...
ah ha..kakjie is the winner. dah berjaya memendekkan nick saya.tggl 2 hurop jek. adeiiii...

saya merayu atas dasar kemanusiaan ps kakjie....tolooong la jgn pendekkan lagik nick saya. Apa saya nak panngei diri saya nanti??
muahahaha

Goolie is my real name given by classmate (coz saya sker main judi guli!)


hait!!sggh bosan ngan verify word nie...cam yahoo style jekkk...adeiii
abis kibod saya dok taip verify word nie!

ashterix said...

lili,
dasat sungguh nick u tu hehehe

sayda,
tq, tq. kembang lak sket ;)

sebol,
bukan aku suh save as cikgu ashterix ke?

yus,
yup. infact early batch with komnas. u sapa ek?

e <- new_nick_pendek for eq
macos mmg besh tp mahei!

jie,
jumpa kat mana ek? agak2 penah ayat kot :P

redmummy,
k la dah remove word verification tuh.

Lily.Lulu. said...

asl pelissssssssss ??
:D

aagagaga~

Rickywan said...

wah sir man...awat hang pi pecah tembelang tu....huhuhuhu...ada pakai rick jugak ekk..hehehe

singautara said...

kekekekekeek, lawak toi ami cita nih....kekekekekek

oiii yus nick aku tamo tau ka, aku pom komnas gakkk...

sejak dulu zaman irc sampai university nick singautara nih terlekat ke hati kuuuu...hehe

yus said...

first batch gak..tp tukang angkat call jer...


poyo lah kau singa....ko aku dah tak payah tanya, ko kan org paling famous amos kat komnas tu....woit ko kerja mana ha skang yukh?

bol said...

Pendek tak nick aku?

Aku save sebagai cikgu besar Ashterix.

@Equil
Kenapa cerita lepats tu macam cerita aku
heheh

Miss Nazla said...

hah teringat lak zaman irc. pakai nick ChErIsH^ThE^LoVe.

nape nama naz? sbb dipendekkan dari nazla. tp kalo nak tau naz hanya digunakan utk kawan2 kat saiber2 ni je. kire dpt differentiate.

mana dtg naz? ade sorang budak chat kata nama panggilan sebelum ni tak bes.

mak panggey ella. hahaha mana dtg ella? nazla? ade LA jugak kat bakang. tu je alasan mak.

Pato & Pearl said...

reading from the top, sampai pulak to the nickname...haha..funny funny

Pearl

Anonymous said...

aku guna nick orang asli. sampai hari ni tak ada orang ambil nick aku.