Thursday, June 26, 2008

bayar saman trafik

sory lama tak update. sindrom malas memblog datang daa... ni baru nak update.

korang tau dak yg korang leh buat rayuan utk kurangkan saman2 trafik korang. aku pun penah dgr tapi tak penah la buat. so nak dijadikan cerita, sebagai rakyat malaysia yg bertanggung jawab & ade duit lebih, aku pun tergerak la nak mensetelkan semua saman2 aku. nak tau bape byk saman aku? ade la 1 1/2 mukasurat (ni aku print dr rilek.com) & total up 4 digit gak la kena bayar :(

so semlm aku pun pegi la ke balai polis jln bandar, aku pun tanya la kat kaunter bayaran tu.

me: kak, leh dapat diskaun dak? banyak ni?
kakak polis:
boleh, tapi 30% jer la. kalo nak lagi diskaun kena pegi bukit aman buat rayuan. tapi rayuan hanya pada hari selasa & khamis jer

me:
ooo kalo cam tu sy gi bukit aman jer la. terima kasih
.

pagi tadi dgn kadar segera aku pun terus pi bukit aman. setelah a few hours menunggu akhirnya dapat la diskaun 50%. selamat banyak duit aku :)

ni dia cara2 nak buat rayuan (actually tak yah merayu2 pun, surat rayuan pun tak yah)
steps dia jeng jeng jeng:
1. pegi kat kaunter semakan saman & bayaran bukit aman pada hari selasa & khamis jer.
2. rayuan start pukul 1030am - 1230pm & 230pm-430pm tapi no giliran kul 8am depa dah start bagi (aku smpi kul 930am dpt no ke 115). no giliran amik kat kaunter 2, ckp jer nak buat rayuan tp kena tunjuk surat saman. kalo surat saman tak de, buat semakan dulu. semakan leh buat kat situ gak.
3. then tepat kul 1030, depa akan start panggil no semua, sekejap jer process dia. bila tiba turn korang, gi kaunter 2, dia akan cop "Rayuan Diterima" kat saman tu pastu pas kat officer dia, officer tu akan sign & remark bape kena bayar. usually 50% la diskaun. tapi cam parking yg rm70 tu dia suh byr rm30 jer.
4. pastu gi next kaunter, byr la ape lagi :P

so semoga berjaya... org jgn cakap la ramai giler la hari tu...

akhir kata jadilah pemandu berhemah hehehehe

16 comments:

Mya said...

harus skrng jugak sy cek saman. thanks bang for the info.. :D

Umi Mia said...

serius haa.....sampai 50%...gila banyak tuh...

selama ni punyalah bertangguh2 bayar..konon2 nak tunggu diskaun...(kot tetiba terus dtg umah gari jer ler..huhuhu)...

rina said...

incik sirman... kt web rilek.com tu dh ada tulis discounted amount... so kalu pegi balai polis bt aman still boleh dpt % lagi ke... or camana...

Nad Eusoff said...

wohoooo..mahainya saman...
seb bek der diskon...hhuhu

Abah said...

aduih..
aku ada 23 saman tak bayor lagi ni..
mampuih...
Takde yang bagi 80% diskaun ke?

singautara said...

padan muka hang abah, tapi aku ada 25 saman....mampoihhh aku, jom pi bt aman jommm....

Joey aka Rizal said...

Gila tul lah dorang nie cara buat duit. And rayuan mmg kena beratur panjang lah kan....hmmmm....sungguh menyeksa kan.

marjan said...

aku teringat entry joey yang pegang payung and kena sound ngan polis...hehehe

ko tak kena marah ke mi? buat photoshoot kat balai tanpa izin makamah? :p

Mr PenyuBiru said...

Salam Ziarah!

Ooo..cam tu caranya. thanks for sharing.aku ambik skit n3 ko nie tuk diwar-warkan bleh? aku credit la kat blog ko.

Zana S said...

aduh... sgt suspen nak bukak website tuh. tapi bila dah tgk takde saman.. alhamdulillah...

tapi saman parking kat taipan lom sempat bayo laie.. adehhhhhh....siapa leh tolong bayarkan? saya kasi duit eh. macih.. :D

Tokei said...

ashterix,
Hari tu bayar saman ada tak yang dalam tempoh ops sikap? dapat diskaun jugak ke kalau kena saman dalam tempoh ops sikap.

Kay said...

kalau tahun lepas punya bley dapat discount ke?

SafwaNMazlaN said...

thanks for the guide..

aku pon ade saman seatbelt ni.. kalo peram lame2 diorang ade antar surat jemputan ke mahkamah ke? coz sorg member aku penah kene.. tp yg lain2 xkene plak..

atau ade pape lg effect saman x bayar ni?

Anonymous said...

pegi rayu, bayar utk pihak org lain boleh tak? camana ek?

geram sagat@#%^#$@ said...

aku geram betul la dgn mak metua aku dgn laki baru dia tu.pki kete name bini aku.kene saman dah spi 10.dia buat dek je....bile aku ckp,dia plk suruh aku bayar.ingat aku cap duit ke.
aku dgn bini aku dah tarik muke dah.
ape punye mak metua la..

snowy said...

saman ekor termasuk juga ker?saman ekor RM300..